lørdag 19. mars 2011

Theo Jansen


Theo Jansen er utdannet ingeniør, men gjorde aldri suksess med dette, så i 1990 begynte han å bygge dyr som spaserer rundt på stranden ved hjemmet hans. Dyr av plastikk rør. Disse dyrene er rett og slett dritkule. De ser ut som noe Leonardo Da Vinci kunne ha produsert om plast hadde vært oppfunnet på den tiden. I motsetning til trekonstruksjonene hans, benytter Theo seg av billige plastikkrør, tomflasker, hyssing og vanlig plast for å lage noen forferdelig sjarmerende dyr som kalles Strandbeest. Mange har kalt disse beistene for perfekte. De er ikke levende, men allikevel beveger de seg rundt for egen maskin uten drivstoff, uten strøm, uten datamaskiner. Det er symbolet på renhet.
Hvert dyr er unikt med sin egen personlighet, men felles for dem alle er at de vil drukne om de spaserer ut i sjøen. Theo løste dette problemet med å gi alle beistene vannskrekk. Det er absolutt genialt.
Området rundt huset til Theo ser ut som en gravplass for Strandbeest etter flerfoldige forsøk på å få mekaikken til å virke. Det er en utrolig konstruksjon i disse skjønne beistene. Håper jeg kanskje, muligens får sett dem live en dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar